RSS

Tuesday, August 18, 2009

Kelebihan Surah Al-Mulk

Surah Al Mulk adalah surah keamanan dan keselamatan, kerana ia menyelamatkan pembaca-pembacanya dari siksa kubur. Sejarah telah membuktikan seperti yang berlaku di zaman Rasulullah Shallallahu 'Alaihi Wasallam. Ibnu Abbas menceritakan:

"Pernah suatu ketika setengah para sahabat berkhemah di atas kubur. Mereka sebenarnya tidak menyangka tempat itu adalah kubur. Setelah beberapa ketika berada di dalam khemah, mereka tiba-tiba terdengar suara orang membaca Surah Al Mulk dari mula hinggalah akhirnya. Suara itu datangnya dari dalam tanah. Tahulah mereka, sebenarnya mereka sedang berkhemah di atas kubur. Kemudian hal itu diadukan kepada Rasulullah Shallallahu 'Alaihi Wasallam lalu baginda bersabda yang bermaksud: "Surah Al Mulk adalah surah pelepasan kerana ia menghindar pembacanya dari azab neraka."

Meskipun begitu, Surah Al Mulk juga mempunyai kelebihan-kelebihan yang lain. Di sini penulis bentangkan sebahagian daripadanya sahaja. Diantaranya:

1. Abu Hurairah meriwayatkan hadis, katanya yang bermaksud: "Sesungguhnya di dalam Al-Quran itu, ada satu surah yang mengandungi 30 ayat, ia mensyafaat bagi lelaki yang membacanya. Maka selagi mana lelaki itu membacanya, selagi itu pula ia meminta ampun unutuknya. Surah itu ialah surah Al Mulk."

2. Rasulullah Shallallahu 'Alaihi Wasallam bersabda yang bermaksud: "Surah Al Mulk itu memelihara dan menghindarkan pembacanya dari azab kubur."

3. Rasulullah Shallallahu 'Alaihi Wasallam bersabda yang bermaksud: "Aku sungguh gembira, sekiranya orang mukmin sentiasa membaca surah Al Mulk sehingga seolah-olah surah itu tertulis di dalam hatinya."

4. Rasulullah Shallallahu 'Alaihi Wasallam bersabda yang bermaksud: "Barangsiapa membaca surah Al Mulk setiap malam, diselamatkannya dari azab kubur."

5. Rasulullah Shallallahu 'Alaihi Wasallam bersabda yang bermaksud: "Sesiapa membaca surah Al Mulk pada mana-mana malam, nescaya datang ke dalam kuburnya surah itu sebagai pengganti untuk bersoal jawab dengan Munkar Nakir.

6. Rasulullah Shallallahu 'Alaihi Wasallam bersabda yang bermaksud: "Sesungguhnya di dalam Al-Quran ada satu surah yang terkandung 30 ayat. Surah itu ialah surah Al Mulk. Ia akan datang kepada pembacanya untuk membantu bersoal jawab dalam kubur sehinggalah mereka selamat masuk ke dalam Syurga."

7. Rasulullah Shallallahu 'Alaihi Wasallam bersabda yang bermaksud: "Sebahagian surah-surah yang terdapat di dalam Al-Quran ada satu surah yang mengandungi 30 ayat. Surah itu surah Al Mulk. Ia memberi syafaat kepada orang yang membacanya dengan mengeluarkannya dari Neraka dan memasukkannya ke dalam Syurga."

8. Ulama berkata: "Sesungguhnya Rasulullah Shallallahu 'Alaihi Wasallam tidak akan beradu melainkan setelah membaca surah As Sajadah dan surah Al Mulk."

9. Ulama berkata: "Sesungguhnya surah Al Mulk itu melepaskan pengamal-pengamalnya dari kena azab. Ia akan bersoal jawab pada hari kiamat di hadapan tuhan kerana menuntut kelepasan mereka yang mengamalkannya dari azab api Neraka."

10. Saiyidina 'Ali berkata: "Barangsiapa mengamalkan surah Al Mulk, nescaya dibawa ia pada hari kiamat di atas sayap malaikat serta wajahnya yang cantik seperti nabi Yusuf."

11. Ulama berkata: "Sesungguhnya surah Yasin dan surah Al Mulk terkandung di dalamnya beberapa rahsia dan kelebihan. Barangsiapa mengamalkannya nescaya ia mendapat rahsia-rahsia dan kelebihan-kelebihan itu serta dikasihi oleh semua manusia dan juga menjadi hebat pada pandangan makhluk."

12. Saiyidina 'Abdullah bin Abbas berkata: "Barangsiapa membaca surah Al Mulk sehingga menjadi amalan wiridnya, nescaya ia mendapat bantuan dan pertolongan dari Allah Subhanahu wa Ta'ala di dalam kuburnya. Bila azab hendak datang ke pihak kepala, terdengar satu seruan: "Tidak boleh engkau datang ke pihak kepala ini kerana ada surah Al Mulk."
Begitulah keadaanya bila azab itu pergi ke pihak kaki dan perutnya. Kerana semuanya mengandungi surah Al Mulk."

Monday, August 10, 2009

Tupperware Party - Product & Cooking demo

Salam semua...really sorry...lama sungguh saya tak update blog ni...entri kali ini saya nak cerita serba sedikit aktiviti yang mak saya buat hari ahad yang lepas..actually my mom dah prepare seminggu awal untuk buat Tupperware party...hangat juga sambutan kali ni...ramai juga yang datang ke rumah untuk belajar serba sedikit tentang product tupperware, business plan, cara penggunaan barangan Tupperware, TupperChef n TupperClean..

Majlis bermula seawal pukul 10 pagi lagi..my mom start with explaining about how to use tupperware seal..there is many type of tupperware seal actually..ermmm....after that, they continued to explained about marketing plan...what is the business all about? what is their benefit when become a tupperware member? how to earn some money? n etc..few minutes later they commit with TupperClean demo, which will compare the Tupperware laundry compound with other brand...However, Tupperware laundry compound is much better, good when it compared to the other brands..

Next demo is TupperChef products which will be used the 24cm TupperChef fryer n 18 cm TupperChef saucepan..ermmm...actually this demo was really done on the cooking using this two product...we learn how to cook Fresh Fried Rice, Pizza n Braised Spring Chiken With No Oil & Water..

Maybe we will think how to bake pizza using the Tupperchef fryer...on the stove...not in the oven ok!!!...=)...hmmm???macam mana tu....sure you can't imagine right?...Here u come the picture to prove what I told you before..Wow!!!....its really amazing right????...its quite easy actually...

Pizza base ready to put their topping & ready to bake in TupperChef Fryer


Pizza is already bake...ready to takeout from fryer


Here you come the Pizza....hmmm..delicious right?


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


Feel like hungry when I see all the picture about pizza...now i want to share the recipe which need to use the TupperChef products...


FRESH FRIED RICE With 24cm TupperChef fryer

Ingredients

10 medium size prawns- devein and diced into 4 pieces
1 brown onion- diced
2 eggs
1 cup mixed frozen vegetable
1 cup freshly diced spring onion
2 tbsps of oil- stor in mini stor n pour
1 1/2 cups of rice- wash & drain properly
1/2 cup of water and add 1 cup chicken stock- mix well
4 cubes of pineapple from can


Cooking Method

1. Heat up the TupperChef Fryer
2. Put in 1 tbsps of oil
3. Crack eggs into pan and scrambled up till light brown. Slide aside
4. Add 1 tbsps of oil, add brown onion. Fry till fragrant.
5. Add prawn
6. Remove onions and prawn and set aside
7. Add mixed vegetables and rice; add water with chicken stock
8. Cover for 5 minutes
9. Then add onions and prawns; add egg and spring onion and diced pineapple
10. Cover for 5 minutes and off fire


# Note: Use low to medium fire only

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

PIZZA bake in 24cm TupperChef Fryer

Ingredients

-Dough-

350gm flour - sifted
200ml warm water
2 tbsp or 11gm of instant yeast
1 tbsp of olive oil
salt

-Topping-

Mozzarella cheese
Topping (Mushroom, pineapple, capsicum, big onions)
100gm tomato puree
oregano herbs
200gm chicken breast meat-diced


Cooking Method

1. Sift flour with Tupperware Sift-N-Stor
2. To make dough- mix sifted flour, yeast, salt, water and oil in Season Serve
3. Knead for 15 minutes until smooth. Leave aside in warm place for 45 minutes for dough to rise
4. Add a pinch of salt and boil chicken breast meat in TupperChef 18cm saucepan for 3 minutes. Drain
5. Divide dough into 2 portions. Roll each of the dough into 1cm thickness to make pizza base
6. Place pizza base on lightly greased TupperChef Fryer
7. Add a pinch of salt and oregano herbs to tomato puree. Mix paste. Spread tomato paste in the dough, followed by topping and finish with mozzarella cheese
8. Bake for 15 minutes using low flame



~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

BRAISED SPRING CHICKEN Without Oil & Water
( In Tupper Chef 18 cm saucepan)
Ingredients & Preparation

1 spring chicken -wash, remove excess fats & rub cavity with salts
1 thumb size ginger- cut into 3 pieces - crushed
1 slice of lengkuas - crushed
2 -4 fresh shallots -crushed
1 cinnamon stick
1 star anise (bunga lawang)
1/4 cup of fine sugar
2 tbsp of dark soya sauce

Cooking Method

1. Heat up TupperChef 18 cm saucepan
2. Put in sugar till it turns light golden brown
3. Turn the chicken in the pot to brown the whole chicken
4. Put a piece of ginger, slice of lengkuas and shallot into the chicken cavity
5. Put the rest of the ingredients into the pot
6. Place the breast portion of the chicken down and cover pot with vent close for 20 minutes turning once



SELAMAT MENCUBA!!!


p/s: sila la order Tupper Chef products secepat mungkin ye...hehehe...Any question regarding Tupperware Brands Products or marketing plan..you may contact me or my mom through our email...

me: eija_sweet17@yahoo.co.uk
my mom (Puan Norulhuda): nhniagabina@yahoo.com