RSS

Tuesday, December 30, 2008

My Vacation to Aceh..

Assalamualaikum..




Lama banget aku enggak enter blog ini deh..aku fikir belum telat untuk aku update blog ini memandangkan sudah 4 hari aku pulang ke M'sia..maklumla universitas tempat aku belajarin masih libur..selama libur ini aku kesempatan untuk lewat Aceh bersama famili ku...Hari pertama kami di Aceh, kami menginap di Hotel Oasis..enak dong!!..keesokan harinya famili Pak Bus & Ibu Nur pelawa kami sekeluarga menginap dirumahnya..di sana kami di bawa untuk lewat semua tempat di Aceh..termasuk tempat kesan Tsunami (26 Dis 04)..















Ini adalah sebahagian dari Mesjid Rahmatullah yang tidak di baiki selepas kejadian Tsunami 4 tahun lepas..Mesjid ini terletak di loknga kira-kira 500 meter dari arah laut..semasa kejadian Tsunami, seluruh kawasan sekitar mesjid ini ranap di telan ombak besar Tsunami kecuali Mesjid Rahmatullah satu2nya yang masih tegap berdiri di kawasan itu..cuma sebahagian dari mesjid ini sahaja yang rosak.





Semasa disana, kami di bawa putar-putar sekeliling bandar Aceh..Pak Mualim,Pak Samsuar n Pak Putra yang membawa kami jalan2 menggunakan mobil kepunyaan temannya dan juga siblack (lori kecil) kepunyaan RAYS..Kami juga dibawa lewat ke Universitas Syiah Kuala...tempatnya Pak Putra belajarin..asyik sungguh dong di Aceh!!!...kayaknya persis kampungku di Kota Bharu kelantan..kami juga di bawa oleh Ibu Nur ke pasar aceh untuk belanja2...emak enggak ketinggalan membeli baju2 batik aceh..gitu juga aku..hehe...Disana, semua nya murah2 barangannya..


Hari Ketiga dan seterusnya kami menginap di Rumah Anak Yatim Sapura (RAYS)..kami disambut dengan meriah sekali..anak2 yatim sapura begitu asyik sekali dengan kehadiran keluarga Pak Heri & Ibu huda..meraka layan kami baik sekali walaupun mereka sedang sibuk dengan ujian sekolah mereka..anak2 yatim sapura ini terdiri dari SD (sekolah dasar).SMP (sekolah menengah pertama) n SMA (sekolah menengah atas).dan ada juga seorang dua yang sudah diperingkat universitas...kalu di M'sia SD itu dibilangnya Sekolah rendah...SMP pula Sekolah menengah tingkatan 1 hingga 3 & SMA terdiri dari pelajar umurnya 16 sampai 18...
Sepanjang kami di RAYS adik2 ku..telah membuat beberapa aktivitas untuk anak2 yatim sapura...mereka diberi sedikit cenderahati kapan mereka menjawab soalan2 yang disoal..begitu asyik sekali mereka deh!!!....terutama sekali Mutia, Maisarah, Yanti, Tuti dan anak2 lain...mereka seperti teruja pabila kami menyentuh serta membelai mereka...
(kak cik kangan sama kamu adik2 di RAYS!!...Kapan agaknya kak cik bisa ketemu kamu semua lagi dong...)
Mak juga enggak ketinggalan mengajarin anak2 RAYS yg umurnya di peringkat SMP serta SMA membuat kuih Karipap..seronok sekali melihat mereka berebut2 untuk mencuba membuat karipap..seorng demi seorang mencuba..akhirnya mereka semua udah mahir..Alhamdulillallah...syukur banget...mereka semua mudah pelajrin sesuatu yang enggak bisa mereka lakuin sebelum ini...Kami dapat melihat dari air muka setiap anak RAYS ini gembira sekali mereka...terutama Rahmatillah, Marliana, Cut Zaharah, Yusnida dan ramai lagi...
Maaf deh adik2, Kak cik enggak berapa ingat nama2 kalian...
Wah!!!...asyik sungguh mereka ya dengan kehadiran keluarga Pak Heri & Ibu Huda..InsyaAllah, kalau diizinkan Allah,..kita semua bisa ketemu lagi di lain masa...Kak cik Kangen sangat sama adik2 di RAYS...Semoga kita bisa ketemu lagi deh...doain Kak cik selalu ya....I LOVE YOU ALL anak2 yatim (cewek) sapura....see you again later...Kak cik minta diri dulu deh...udah capek...Mau tidur dulu ya...Daa Daa....





Monday, December 1, 2008

Merdeka!!..but feel sad...(T_T)

Assalamualaikum...
MERDEKA!!!!Almost one week I never update my blog...not even enter this blog actually...really busy this week. Today I just finished my last paper final exam..quiet tough!!...ermm..my mind is just blank...totally blank...what I already read, none of them were come out in exam question...feel sad...mcm nak menangis pun ada...I see my friends paper...they just live thier answer sheet blank...she seems like frust n give up..In first place I also feel like her...frust, blur n give up....I dont have any idea to write in my answer sheet..but...I remember one thing about what Pn Rodiah (Bioreactor Lecturer) said...She always advice their students to try answer all the question.."dont live it blank!!"....At the end..I force my self to answer the essay question...I just answer in my own words..n ikut logik fikiran je...entah la..ermmm..I hope Pn Azah can accept all my answer..really hope that i can pass these microbiology paper...amin!!!!!!!!!
see u in my next post..I need to sleep now...really feel sleepy...(-_-)Zzzz

Sunday, November 30, 2008

Wow! Can't believe it!!!

I'm Back!!!!
...I can't believe it!!! At the age of 22 I might drive a big car.. From small car until big car I already experience drive it..For me, driving is really intresting and fun..ermm..I really love driving...Actually I can drive a car since I am 18 years old..I got my driving licences at the age of 18..but this year, I think I got a lot of opportunity to drive..I drove alomost everyday to university, to shop, send my parent to airport n sometimes I use to service my siblings like send them to their destination.
Last friday is my hectic day....really tireid!! I started my day with diving..I sent my sister to worked at ss14 subang jaya..then in the afternoon, I'll continued my job as a driver for my parents..I sent them to the LCCT airport...on the way back, I drove to next destination which is Tupperware office which is located at USJ9...the purpose I went there is to collect and pay my mom's Tupperware products...Then in the evening, I drove again to ss14 subang jaya...to fetch my sister..otw back...we stuck in jam alomost 1 hour..really tired!..feel sleepy also...Huuh!!.but I am really happy that I had an oppotunity drove my mom's car (estima) the whole day...Actually...I really can't believe it.. I can drive that kind of car at the age of mine..Wow!!!mcm tak percaya je.....

Tuesday, November 18, 2008

First Paper Exam..

Assalamualaikum...
Actually I dont have idea to write....ermmmm...really feel scare to sit for exam tommorow...what am I going to write on the answer sheet?waaaa....ermmm...I hope I'll get good result for that subject (entrepreneurship)...wish me luck!!!!..
Good Luck..!!
Chayo'! Chayo'!...aza..aza...fighting!!!!!

Monday, November 17, 2008

Was Mine (Elly Kan)

What was mine before it was yours?
When you were not by my side
I wasn't even living a day
And who will be after you
If you're not by my side
I wish to die before that day come
You know what your love has done to me?
I saw a beautiful world, that I had never dreamed of
I don't even know if I was born today
Or if I lived before you, why was I born..
The best thing to ever happen to me in my life
Was the day you come and told me that you loved me
Tell me what more would I want
After having your love, my darling?
What else would matter
I wish I knew what ties us together
Something bigger than loved pulled me to you..
*Arabic lyric translation-taken by internet source.

Ermmmm..

Hi again...still feel bored after finish my new post just now...dont have mood to study actually...but I need to force my self to study....final exam is around the corner...my first paper is on this wednesday..enterpreneurship paper...the boring subject I ever had...Actually this paper is repeat paper...I'll alredy take this subject when I was in first sem in first year...but because of the result i got...this semester I need to commit my self for repeat this paper again....really hate this subjet...by the way, I hope I will get the better result for this paper...InsyaAllah...amin!!!


ok...I feel like to continue my revision...see u again..wassalam




Its rain...really bored..

assalamalaikum...
Quiet a few days I left my blog....so, today I think I need blogging to release tension....waa....2 more days to go for my final exam...I not yet finish my revision..macam mana ni?....erm...malasnya saya semester ni...lagi la harini hujan pula....lebat pula tu....sejuk!!!...rasa macam nak tdo pun ada..hehe...actually I really feel bored staying at home..dont have friends to do discussion..to chit chat....I really miss my life when I was staying with my friends yana n syarah...both of us was "sewa rumah" at flat 46 which located in sec7 shah alam...near the "tapak pasar malam"....really miss my friends...yana is my close friend....always everyday we eat together, study together...we hangout together..even sleep..we sleep together..opss...i mean sleep with different pilow la...but always side by side...=P
..Then.. after we had finished our second sem....syarah were left us, she was stop from study in unisel...I better dont tell why is she stop study...so now...just left two of us..me and yana..
...sunyi nya rumah sewa kami...
In short sem...we do our routine as a student..as a human n also as a teenager...we eat, study,shopping n sometimes watching movie...and also quiet a time I follow yana to P.A.S for karoake...having fun...n also release our tension after all our hard work in doing assignment ,test or even lab report...
ermm...one day yana told me that she got offer letter to UKM,Bangi coarse Microbiology...feel sad to hear that actually..after syarah left us...now its yana's turn to left me alone in unisel...I have no idea that time...Yana will register in UKM on 29th july08 before final exam..so now Im alone....I dont have any body to talk, to eat...ermm...that time also my bf (now already ex bf) ..didn't sms or call me for a few month...I really fill lonely that time..
dah la kn duk sorang kt rumah sewa tu...
Always feel scared n afraid when I staying alone in that rent house ..I finished my final exam alone...going to campus alone...n do anything else on my own...just two papers I take in that short sem..Tertekannya masa tu...dont know how to make the decision weather still staying at that house (rumah sewa) or back to my parents house (sec 27 shah alam)...waaaa...ermm..last resort.. I make my decision to go back and staying at home...so terpaksa la ulang alik dari rumah ke kampus hampir setiap hari...
Hmm....this is the story n the reason why I have to staying at home this semester...n maybe the rest of my study life will be in this house...what a boring life I had?....so...wish me luck in my study...I want complete my Degree smoothly without repeating paper again....amin!!!
see you in my next post...till then

Saturday, November 15, 2008

Demam Exam....Tak aci betul la!!

Huuu....ape la nasibku....semua org dah habis exam...aku sorng je tak habis lagi....bukan nk kata habis...start exam pun belum..lambat betul la unisel ni!...hukhuk...adik2 yg belajar kt UIA n USIM pun dah balik rumah...dioarng dah abis exam...bestnya!!...boleh enjoy....yg aku ni,....kena mengadap nota lagi....hukhuk....kasihan!!...jelous la juga tgk adik2 enjoy sbb diorg tak payah fikir nk baca nota dah....ermmm...yg sakitnya!...dugaan la duk rumah ni...jadi takde mood nak wat pape...bukan setakat study je...nak tdo pun takde mood....sbb risau tak study lg..hehe...teruk2!!dah tau risau...bukannya nak study!!...ish...ish...ish...ape nk jadi la ngn bdk unisel sorg ni....pantang kalu buka laptop je...ym je keje dia..gimik je tu ckp nk study.....hehe..teruk3!!! Study la...exam dah nk dekat!!!!!Ganbatte Kudasai!

Monday, November 3, 2008

Leganya....

Leganya hari ini bila dah hantar lab report microbe...but still tak puas hati..sebabnya hantar lambat..masa hantar tu..i ada bagi alasn knape hantar lamabt...but she wont listen...but instead she told me.."No Excuse!!"...hukhuk...for sure lecturer will deduct my lab report marks...sedihnya...boleh ke nak dapat 3 pointer for microbe subject for this semester...risaunya!!.nampaknya kena la target test 2 n final exam..kn buat betul2 la untuk test esok n coming final exam...huuuuuhh...on the way nak kuar dari pintu office biotech tu...tiba2 terlintas pula nak tgk result first test bioreactor..takutnya....mencemaskan je...mana la tau markah teruk....dah la tengah sedih sbb lecturer macam tak nak terima je lab report microbe tu...tgk kat name list result first test bioreactor tu...cari punya cari...jumpa la nama khadijah binti azhari...sederet ngn nama tu...sebelah kanan tertera la markah perseratus & perduapuluh..berapa ye agak2 markah khadijah ni....pejam mata...tarik nafas panjang2...then baru la tengok...alhamdulillah!!!That is the first perkataan keluar dari mulut..macam tak percaya je bila tgk markah macam tu...sampai 2 3 kali tgk result tu nak pastikan betul ke tidak markah yang tertulis kat kertas tu...rasanya...b4 amik test tu...bukannya baca betul2...just flip through the notes..and just read sekali lalu je...hafal pun tak...apatah lagi nak fahamkan...leganya bila tgk result mcm tu..lulus...hati yg sedih td terus berubah jadi happy...happy sgt...tak sangka langsung boleh lulus...hehehe...happy happy juga...tapi jgn lupa study untuk final exam pula...biar dapat 4 flat untuk subjek bioreactor...amin!!!

Abg Ngah & Kak Emma wedding...25 october 08

Alhamdulillah...semuanya dah selesai...Abg Ngah pun dah selamat diijab kabulkan dgn Kak Emma..Kak Emma?siapa Kak Emma ni?Dri mana Abg Ngah kenal?ermm..Kak Emma ni kakak ipar I la...Orang pahang..dekat Muadzam..Sebenarnya Abg Ngah kenal dgn Kak Emma ni masa dia belajar dekat UMS sabah...bukan setakat kenal je...satu Course...n also satu class...classmate la kata kan!!belajar dkt sabah dah 3 tahun...pastu kerja pun satu tempat..kat penang...aik...tak bosan ke?...hehehe...rupa2nya...b4 he got married..abg ngah dah berkawan dgn Kak Emma dah dekat 5 tahun..jodoh mereka...

Ermmm...balik kpd persiapan n knduri kawin...




Persiapan abg ngah nak kawin saje dah hampir sebulan...busy betul time tu....dengan study lg entah kemana...relax habis...penat memang penat..but im really happy n satisfied from what i have done to give abg ngah happy on his day....dari pelamin...hantaran...semuanya gubah sendiri...seronoknya bila mak bgtau yang pelamin tu I yang gubah...seronok tau dapat peluang gubah hantaran n pelamin ni... semua persiapan berjalan lancar..catering ayah n mak dah order dari awal lagi masa mula2 g merisik Kak Emma..catering yg sama masa Kak Long kawin dulu (2005)..makanannye semua sedap2 belaka...hari yang di tunggu2 abg ngah pun tba...25 october 08..after subuh kami gerak ke pahang...convoy 6 kereta..sampai muadzam..kami berkumpul di masjid Bukit Ibam...dekat je dgn rumah Kak Emma (rumah pengantin)..sampai masjid tu dah dekat pukul 11 tgh..Then all adults go to rumah Kak Emma untuk upacara pertunangan dahulu...abg Ngah n adik2 di tinggalkn di masjid bukit ibam tu...included me..masa kat masjid tu...I diarahkan untuk pastikan semua 9 dulang hantaran dalam keadaan baik n siap untuk dibawa ke rumah pengantin after zohor..

Akad nikah dijalankan di Masjid...Abg Ngah dgn sekali lafaz sahaja..sah bergelar suami kpd Kak Emma...Abg Ngah, Im proud of U!!! Be a good husband...semoga bahagia ke akhir hayat..Tahniah!!...lps je akad nikah...Abg Ngah tukar baju untuk bersanding pula..seronok nya tgk Abg Ngah kawin...hehe..baju pengantin warna purplish...cantik juga warna ni...pandai Kak Emma pilih warna..pelamin n bilik tidur warna pink with putih.so sweet!!..Dalam pukul 2 petang...rombongan pengantin lelaki berarak ke rumah pengantin perempuan..kami tunggu hampir setengah jam sebelum dijemput masuk oleh keluarga pengantin perempuan..cuaca pula agak panas....Walaupun panas,...kami semua tetap gembira sbb dilayan dengan baik oleh keluarga Kak Emma...Mcm raja sehari pula bila tgk Abg Ngah n Kak Emma bersanding atas pelamin..mak, ayah, parents kak emma n my aunties & uncles tidak ketinggalan merenjis kedua mempelai..Ayah sempat lagi baca doa untuk kedua mempelai...agaknya doa untuk kebahagian mereka...amin!!...after upacara merenjis..kami dijamu makan kenduri....lauk2nya semua sedap2...then about 3.30 pm...we need to move back to shah alam for persipan kenduri kat rumah pula on 27th october 08...

Wednesday, October 15, 2008

Why Dania Tasnim?...

Why I choose Dania Tasnim as my Blog name?..ermmm nape ek?...actually I sendiri pun tak tahu nape I pilih Dania Tasnim...But the combination name Dania & Tasnim...sounds good..and the meaning of Dania is "Hampir " & Tasnim is "air terjun dalam syurga"...Makna disebalik setiap huruf ejaan DANIA TASNIM :-

D - Dinamik
A - Amanah
N - Naif
I - Ikhlas
A - Alim
T - Tulus
A - Amanah
S - Suci
N - Naif
I - Ikhlas
M - Mesra

Friday, October 10, 2008

Rumah Terbuka MBSA..

Rumah Terbuka MBSA bertempat di Tasik Shah Alam...alaa...dekat2 ngn pkns,plaza alam sentral tu...i went there with my family...my youngers sister always ask me "kak cik pergi ke?"...i answered back..."tak la...saje suka2 makeup n pakai tudung"...hehe..i just kidding..actually i also followed them...ermm...we arrived there almost 3pm..wow!..."ramainya!"...that words comes first from my mouth....my father park the car...then we walk to the main entrance...as we enter...MBSA staff was greet all the visitors with ucapan "Selamat Hari Raya"....."banyaknya booth makanan"....pelbagai juadah disediakan...bestnye!bukan setakat makanan je....semua pengunjung di dendangkan dengan lagu-lagu raya n tarian oleh staf2 MBSA...macam2 makanan ada...sambil2 makan tu...tiba2 hujan turun...kelakar pula tgkkan gelagat pengunjung2 open house tu...bertempiaran lari mncari tempat yang beratap...nasib baik la kami membawa payung...macam dalam pepatah melayu...."sediakan payung sebelum hujan"hujan yg turun tak lah lebat...lagi pun sekejap je..
ermmmm.ok lah..continue with new post

Tuesday, October 7, 2008

Luckyly class canceled..

What am i going to write here.....actually i dont have any idea to write...my mind are totally blank...today as usual I need to go to university..pg tadi ingat nak ponteng dah kelas....tp nasib baik terlintas nak tgk info kat email untuk subjek microbe...hmmm...luckyly Pn Azah cancel the class because of...she and other biotech lecturer need to attend seminar (Bio Malaysia) at PWTC..happynya!!tak payah g kelas pagi...ada juga la masa nak siapkan assignment financial plan subjek Entrepreneurship....I really hate this subject!...after zohor I drove my mom's car to campus..i drive alone...biasanya hari selasa ayah akan hantar n akan ambil pukul 9.30mlm...sbb ari selasa kelas sampai mlm...tapi minggu ni..ayah n mak masih tak larat...kesian mak n ayah...demam tak baik2 lagi...so nak tak nak kna la pergi sendiri...balik sendiri...cuak juga drive mlm2 ni...sbb dah lama tak drive mlm..This semester, my schedule really pack..busy betul sem ni...kebetulan abgngah nak kahwin...so kena la tolong sikit sebanyak persiapan untuk hantaran...lagi pun dah kena ulang alik dari rumah ke kampus...ok la..I nak kena prepare for my test this thursday.


Ermmm...sorry la ea....bahasa campur aduk english n bahasa melayu....btul2 tgh tak de idea...hehe..(T_T)

Monday, October 6, 2008

Khusyuknya jawab exam...ape jadi ek?...jeng3!

My Hectic Day...

Today is my hectic day...i start my day with microbe class ...kuliah hari isnin..biasanya mula pukul 8.30 pagi..As usual..my dad will send me to university..but today i need to drive a car alone by my self..sebabnya ayah & mak tak berapa sihat...hampir seminggu ayah & mak demam n batuk2...kesian pula rasanya...ermm...balik semula ke cerita tentang my hectic day...smpai je di unisel...saya terus bergegas ke kelas..takut la terlambat...hmmm...tapi bila sampai je kat kelas...tengok baru ada 4 ke 5 orang je...pensyarah pun masuk lambat...geram je hati ni...tapi yang seronoknya...macam2 gelagat pelajar yg keluar masuk kelas...pelajar melayu pula...tidak ketinggalan mengucapkan "Selamat Hari Raya" kat kawan2 mereka..yela! hari ni pun baru raya ke 6...masih lg dalam bulan syawal..anatara ramai2 pelajar2 permpuan melayu.ada la 2 3 orang yang mempergakan baju raya mereka...maksud saya...mereka pakai ke kelas la...bukan jadi model..hehe..
Sebelah petang pula...ingat kan ada Lab Microbe...tanya kawan2..mereka cakap "tak tau"...so nak tak nak kena la tunggu juga...masuk lab..duduk sorang2 macam org bodoh...hampir setengah jam tunggu..sekali pembantu makmal bagitau...Lab tak da minggu ni....sakitnya hati!! Allah saje yang tahu....what a waste i wait there for half an hour...dah la hujan..lebat pula tu...geramnya,...kenape la pensyarah tak boleh nak bagi tahu awal2 or tampal la notis kat papan notis tu...bukan susah pun!!!!!!!!!dalam hujan2 tu...saya drive balik rumah pula...smapi rumah dah pukul 3 ptg...rehat2 kejap...then mak minta tolong pergi Giant supermarket n Mydin kat subang jaya...g beli barang tambahan untuk persiapan abang ngah kawin...
Tarikh kawin abang ngah dah semakin dekat...peesiapan entah kemana....sibuknya jadual saya...dengan assignment yang banyak lagi tak siap...macam mana la result sem ni...risau sangat...final exam pun dah semakin hampir...tak silap saya 17 november ni start final exam...study entah kemana...tak tau la apa nak jadi sem ni...busy sangat2...kebetulan pula ptg ni sakit kepala pula...macam nak kena migrane...nak buat assignment pun dah tak da mood sebab sakit sangat2..rasanya kena rehat kejap before sambung buat kerja (assignment)...RISAUNYA RESULT SEMESTER NI...!!!!!

Saturday, October 4, 2008

Raya & Ramadhan.....kisahku

Salam..actually i don't have any idea to write..but i think this is the best way for me to share any story or experiance or anything else with you...and maybe the best way for me to pour out any "luahan hati yang terpendam"....
ermmmm...what am i going to tell you about my trip to kelantan?
Kelantan? kenapa perlu pulang ke Kelantan? sebenarnya saya mempunyai 2 kampung..satu di Melaka & satu lagi di Kelantan..Melaka tu kampung ayah n Kelantan pula kampung sebelah mak...so nak dijadikan cerita..setiap kali menjelang raya, famili saya akan bergilir2 pulang ke kampung samada melaka atau kelantan..seperti tahun lepas giliran melaka..tahun ini pula adalah giliran kelanatan...perjalanan ke kelantan mengambil masa lebih kurang 8 jam..itu pun kalau tiada kesesakan lalu lintas..i really hate the long journey...cause make me so tired and boring....mana taknya...duduk je dalam kereta tu 8 jam..tapi nasib baik la bukan saya yang drive kereta...owh...kalau la saya yang drive..agak2 boleh accident kot...ye la! jalan kat area Gua Musang tu bengkang bengkok...ishhh..merbahaya betul la...takut juga tadi...tapi alhamdullillah dengan izin Allah kami sekeluarga selamat sampai ke destinasi yang di tuju.
Raya? seronok ke raya tahun ni? ape jadi?macam mana suasana raya di kelantan?.......wah! banyak betu persoalan...huhu....kalau you all nak tau...raya di kampung ni memamg seronok kalau nak di bandingkan raya di bandar..di kampung la baru kita semua dapat merasa suasana raya yang sebenar...betul tak kawan2???....anak2 kecil berebut2 untuk bermain bunga api..ada sesetengah kanak2 tu berani bermain dengan mercun...hushhh!bahaya tau main mercun ni adik2!!....kalau salah bakar..buruk padahnya...silap-silap hilang jari..kesian!! tak dapat la nak beraya....kena la beraya dalam hospital dengan tangan or kaki yang berbalut..sebelum main mercun tu..minta la nasihat ibu bapa dulu...berhati2 n beringat la sebelum terkena...sepatutnya cuba la adik2 elakkan dari bermain mercun ni...bahaya tau!..kasihan la kat ibu bapa kita..orang semua beraya dengan seronok...ibu bapa kita raya dalam keadaan risau & sedih...dengar la nasihat orang tua2 sebelum apa2 terjadi pada kita...cuba kita reflect balik...bagaimana ibu bapa menjaga n mendidik kita?...bagi nasihat..tapi...kita boleh buat tak dengar je...melawan pula tu!...apa la nak jadi dengan anak remaja zaman sekarang..bila org bagi nasihat tak nak dengar...bila dah terkena, (putus jari or whatever it is) baru terhegeh2 nak menyesal...haah!..menyesal pun dah tak da gunanya..bak kata pepatah melayu.."nasi sudah menjadi bubur".....so sebelum ape2 terjadi dengar la nasihat org tua2..jangan nak ikut kepala sendiri je....
Pada kebiasaannya..keluarga saya ni akan berkumpul selepas berbuka puasa & selepas solat maghrib or isyak (malam raya)...kami semua akan bertakbir...kami yang perempuan semuanya sibuk dengan persiapan juadah hari raya..menu utama raya biasanya nasi himpit berserta kuah kacang..tetapi raya tahun ni...ada sate juga...tu yang best!!! berebut2....seperti biasa..pagi raya...kami semua akan pergi ke masjid untuk menunaikan solat sunat hari raya aidilfitri..selepas solat, kami semua akan berkumpul untuk bermaaf-maafan..
First day raya busy sangat...kena prepare juadah raya untuk dihidangkan kepada saudara-mara yang berkunjung kerumah atuk...then baru la kami dapat pergi berjalan raya ke rumah sepupu2 mak..dari satu rumah ke satu rumah...penat betul hari tu....naik kereta turun kereta je kerjanya...tapi seronok dapat jumpa saudara mara yang 2 tahun sekali je boleh jumpa..saya tak la kenal sangat dengan sepupu mak tu...tapi boleh la rapatkn lagi tali silaturrahim sesama islam...yang bestnya....duit raya!...saya yang berumur 22 tahun pun...still dapat duit raya tau..jgn jealous!...alaa...bukannya diorng tau pun umur saya...ada lah 2 3 orang saudara mak...tanya kat saya..."Khadijah ni tingkatan berapa?...kelakar je...rasa nak gelak pun ada...awet muda la kata kan!!...kalau u all nak tau petua awet muda ni....senyum je selalu...for sure u all akan kelihatan muda...umur 26 thun pun boleh kelihatan seprti umur 20...yang dah kawin pun..boleh kelihatn seperti anak dara....cuba la ye petua saya yang tak seberapa ni...
Ermmmm..second day raya pun...kami berjalan raya lagi...penat memang penat...tapi seronok la juga...tak payah tolong buat kerja dapur....hehe...dari pagi sampai ke malam...asyik makan je...kuih raya la...lontong la..nasi dagang la...macam2 la....sampai tak larat dah nak makan...rumah yang last tu...i just drank a glass of water....mentang2 la dah tak puasa....sesetengah pendapat orang...makan banyak2 time raya ni...kononnya nak balas dendam masa bulan puasa..ye la...sebulan kita menahan lapar dan dahaga...sepatutnya kita semua kena la faham maksud sebenar berpuasa tu...kita di suruh berpuasa tu...bukan setakat menahan lapar dan dahag je...kita kna la bersabar, and also we need to puasa mata dari memandang benda2 yang tak elok...puasa telinga dari mendengar benda yang bukan2...puasa mulut dari mengumpat keji orang lain serta berhati2 semasa mengeluarkan kata2....bukan setakat tu je...hati kita juga kena puasa tau...Bulan puasa ni kita disuruh perbanykkan amal ibadat kepada Allah...septutnya kita cuba lah untuk meningkatkan tahap keimanan n ketaqwaan kepada Allah...bukan tambah dosa....cuba la u all fikir balik apa yang u all dah buat masa bulan puasa?...ada tak yang khatam al-Quran sepanjang bulan puasa? ape yang u all belajar sepanjang bulan puasa?
hmmmm...renungkan la....kita semua dah besar...sepatutnya kita boleh berfikir secara waras..apa yang kita boleh dapat sepanjang bulan puasa...bnyak pengajaran sebenarnya dari kita berpuasa....kalau saya nak ulas tentang puasa saje tak habis2....hari pun dah lewat malam...maybe i'll continue about puasa n third raya tommorrow in nex post....