RSS

Saturday, October 4, 2008

Raya & Ramadhan.....kisahku

Salam..actually i don't have any idea to write..but i think this is the best way for me to share any story or experiance or anything else with you...and maybe the best way for me to pour out any "luahan hati yang terpendam"....
ermmmm...what am i going to tell you about my trip to kelantan?
Kelantan? kenapa perlu pulang ke Kelantan? sebenarnya saya mempunyai 2 kampung..satu di Melaka & satu lagi di Kelantan..Melaka tu kampung ayah n Kelantan pula kampung sebelah mak...so nak dijadikan cerita..setiap kali menjelang raya, famili saya akan bergilir2 pulang ke kampung samada melaka atau kelantan..seperti tahun lepas giliran melaka..tahun ini pula adalah giliran kelanatan...perjalanan ke kelantan mengambil masa lebih kurang 8 jam..itu pun kalau tiada kesesakan lalu lintas..i really hate the long journey...cause make me so tired and boring....mana taknya...duduk je dalam kereta tu 8 jam..tapi nasib baik la bukan saya yang drive kereta...owh...kalau la saya yang drive..agak2 boleh accident kot...ye la! jalan kat area Gua Musang tu bengkang bengkok...ishhh..merbahaya betul la...takut juga tadi...tapi alhamdullillah dengan izin Allah kami sekeluarga selamat sampai ke destinasi yang di tuju.
Raya? seronok ke raya tahun ni? ape jadi?macam mana suasana raya di kelantan?.......wah! banyak betu persoalan...huhu....kalau you all nak tau...raya di kampung ni memamg seronok kalau nak di bandingkan raya di bandar..di kampung la baru kita semua dapat merasa suasana raya yang sebenar...betul tak kawan2???....anak2 kecil berebut2 untuk bermain bunga api..ada sesetengah kanak2 tu berani bermain dengan mercun...hushhh!bahaya tau main mercun ni adik2!!....kalau salah bakar..buruk padahnya...silap-silap hilang jari..kesian!! tak dapat la nak beraya....kena la beraya dalam hospital dengan tangan or kaki yang berbalut..sebelum main mercun tu..minta la nasihat ibu bapa dulu...berhati2 n beringat la sebelum terkena...sepatutnya cuba la adik2 elakkan dari bermain mercun ni...bahaya tau!..kasihan la kat ibu bapa kita..orang semua beraya dengan seronok...ibu bapa kita raya dalam keadaan risau & sedih...dengar la nasihat orang tua2 sebelum apa2 terjadi pada kita...cuba kita reflect balik...bagaimana ibu bapa menjaga n mendidik kita?...bagi nasihat..tapi...kita boleh buat tak dengar je...melawan pula tu!...apa la nak jadi dengan anak remaja zaman sekarang..bila org bagi nasihat tak nak dengar...bila dah terkena, (putus jari or whatever it is) baru terhegeh2 nak menyesal...haah!..menyesal pun dah tak da gunanya..bak kata pepatah melayu.."nasi sudah menjadi bubur".....so sebelum ape2 terjadi dengar la nasihat org tua2..jangan nak ikut kepala sendiri je....
Pada kebiasaannya..keluarga saya ni akan berkumpul selepas berbuka puasa & selepas solat maghrib or isyak (malam raya)...kami semua akan bertakbir...kami yang perempuan semuanya sibuk dengan persiapan juadah hari raya..menu utama raya biasanya nasi himpit berserta kuah kacang..tetapi raya tahun ni...ada sate juga...tu yang best!!! berebut2....seperti biasa..pagi raya...kami semua akan pergi ke masjid untuk menunaikan solat sunat hari raya aidilfitri..selepas solat, kami semua akan berkumpul untuk bermaaf-maafan..
First day raya busy sangat...kena prepare juadah raya untuk dihidangkan kepada saudara-mara yang berkunjung kerumah atuk...then baru la kami dapat pergi berjalan raya ke rumah sepupu2 mak..dari satu rumah ke satu rumah...penat betul hari tu....naik kereta turun kereta je kerjanya...tapi seronok dapat jumpa saudara mara yang 2 tahun sekali je boleh jumpa..saya tak la kenal sangat dengan sepupu mak tu...tapi boleh la rapatkn lagi tali silaturrahim sesama islam...yang bestnya....duit raya!...saya yang berumur 22 tahun pun...still dapat duit raya tau..jgn jealous!...alaa...bukannya diorng tau pun umur saya...ada lah 2 3 orang saudara mak...tanya kat saya..."Khadijah ni tingkatan berapa?...kelakar je...rasa nak gelak pun ada...awet muda la kata kan!!...kalau u all nak tau petua awet muda ni....senyum je selalu...for sure u all akan kelihatan muda...umur 26 thun pun boleh kelihatan seprti umur 20...yang dah kawin pun..boleh kelihatn seperti anak dara....cuba la ye petua saya yang tak seberapa ni...
Ermmmm..second day raya pun...kami berjalan raya lagi...penat memang penat...tapi seronok la juga...tak payah tolong buat kerja dapur....hehe...dari pagi sampai ke malam...asyik makan je...kuih raya la...lontong la..nasi dagang la...macam2 la....sampai tak larat dah nak makan...rumah yang last tu...i just drank a glass of water....mentang2 la dah tak puasa....sesetengah pendapat orang...makan banyak2 time raya ni...kononnya nak balas dendam masa bulan puasa..ye la...sebulan kita menahan lapar dan dahaga...sepatutnya kita semua kena la faham maksud sebenar berpuasa tu...kita di suruh berpuasa tu...bukan setakat menahan lapar dan dahag je...kita kna la bersabar, and also we need to puasa mata dari memandang benda2 yang tak elok...puasa telinga dari mendengar benda yang bukan2...puasa mulut dari mengumpat keji orang lain serta berhati2 semasa mengeluarkan kata2....bukan setakat tu je...hati kita juga kena puasa tau...Bulan puasa ni kita disuruh perbanykkan amal ibadat kepada Allah...septutnya kita cuba lah untuk meningkatkan tahap keimanan n ketaqwaan kepada Allah...bukan tambah dosa....cuba la u all fikir balik apa yang u all dah buat masa bulan puasa?...ada tak yang khatam al-Quran sepanjang bulan puasa? ape yang u all belajar sepanjang bulan puasa?
hmmmm...renungkan la....kita semua dah besar...sepatutnya kita boleh berfikir secara waras..apa yang kita boleh dapat sepanjang bulan puasa...bnyak pengajaran sebenarnya dari kita berpuasa....kalau saya nak ulas tentang puasa saje tak habis2....hari pun dah lewat malam...maybe i'll continue about puasa n third raya tommorrow in nex post....

0 comments: