RSS

Sunday, June 21, 2009

Peringatan kepada Diri...

Salam alaik...Tujuan saya menaip entri kali ini adalah untuk berkongsi serta ingat mengingati sesama manusia..jikalau ada kesalahan atau kekurangan dalam penulisan saya...anda dialu-alukan untuk meninggalkan komen di ruangan komen..



Jadikanlah Al-Quran itu sebagai Surat Cintamu.

Jadikanlah Solat itu Penghubung dengan Tuhan Mu.

Jadikanlah Dzikir itu kerinduanmu.

Dan...

Jadikanlah Mati itu Pertemuan pertama dengan Kekasih Mu.




Renung lah sejenak wahai sahabat2 ku..



Ingatlah!!! wahai teman2, sahabat handai, adik2 ,saudara/i serta diriku yang alpa, leka..



Perbanyakan lah amal ibadat mu...sebagai bekalan di hari akhirat kelak..

Berbuat la baik sesama insan serta orang di sekeliling kalian..

Rebutlah peluang untuk berbuat pahala..

Kutiplah pahala sebanyak yang mungkin supaya timbangan di akhirat kelak melebihi timbangan dosa kita..

Hindarkan lah diri kita dari melakukan dosa...samada dosa kecil maupun dosa besar..

Buangkan lah segala perasaan hasad dengki, sombong, bongkak, riak,..kerana tak akan bau syurga

Bertaubatlah selagi pintu taubat masih terbuka luas..Mohanlah keampunan kepada Allah...Kerana hanya Allah sahaja yang boleh mengampunkan setiap dosa hambanya..


~Ammar makruf nahi mungkar~


Pesanan ini juga sebagai peringatan kepada diri sendiri..Semoga amal ibadat yang kita semua lakukan diterima ALLAH S.W.T. serta hidup kita semua diberkati dan diredhai ALLAH S.W.T....insyaALLAH..

Sebelum saya akhiri penulisan ini...saya ingin minta maaf banyak2 jikalau ada salah silap atau terkasar bahasa di ruangan Dania Tasnim ini...Saya sudahi penulisan kali ini dengan ucapan "wabillahitaufikwalhidayah Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh"...Maaslamah


Saturday, June 20, 2009

Renung-Renungkan...

Assalamualaikum..hampir seminggu saya tak update entry ini...saya dahulukan dengan ucapan minta maaf..bukan apa sebenarnya..akhir2 ni saya benar2 sibuk dengan tugasan..banyak sungguh kerja yang perlu disiapka..assignment bertimbun2..lepas satu..satu assignment saya terima...di sini saya ingin berkongsi sepotong ayat yang berbunyi begini...

" Jiwa Mereka hangat cintaNya mencari akhirat. Laksana Anak-anak akhirat...Melihat Dunia dari Jendela akhirat"
-Allahyarham Ammar Zulkifli-


Renung-renungkan serta fikirkan lah wahai sahabat2 ku dan adik2 kak cik...Kita hidup ni tak tau bila hujung pangkalnya..Allah boleh jemput kita bila2 masa saja..Kita manusia sebagai hambanya..Apakah saudara/ saudari sudah bersedia untuk mengahadap Allah S.W.T....? Cukup kah amal ibadat kita semua? Bagaimana ikatan ukhwah saudara/saudari dengan orang sekeliling kalian?...Persiapkan lah diri masing2 dengan amal ibadat secukupnya sebelum nyawa kita di jemput oleh Malaikat maut..kalau ditanya..siapa yang mau masuk syurga? Saya pasti semua umat islam ingankan kehidupan di syurga...saya juga mau masuk syurga..kalau boleh nak mati syahid macam mujahid muda (Allahyarham Ammar Zulikifli)..untuk ketahui kisah/cerita tentang arwah Ammar Zulkifli boleh la KLIK DISINI

Wahai sahabat2ku, adik2ku jadilah insan yang beriman serta bertaqwa..Untuk menjadi insan beriman/ bertaqwa sebenarnya mudah sangat.Hati kita yang paling utama..Hati kena bersih, kena kuat semangat dalam menghadapi sesuatu ujian Allah..Tabah serta sabar juga perlu di titikberatkan ...Yang paling penting hubungan kita dengan Allah..sebagai umat islam..solat itu adalah tiang agama..kalau solat tak ditunaikan dengan betul..maka runtuh lah agama islam yang kita bawa.


Selain itu, Al-quran juga harus di baca supaya hati kita tenang, jiwa kita tenang, tenteram....Atuk saya di kelantan sering menyuruh saya serta adik2 untuk menghafal surah yassin dan al-mulk.....saya juga ingin menyarankan...Buatla solat Dhuha..amalkan solat Dhuha..Jangan tinggal...Baca juga Al-Mathurat..Amalkan surah yassin serta Al-mulk tiap2 hari..insyaAllah hidup kita akan di berkati serta di redhai Allah...Aminnn!!!!...


Saya akhiri penulisan saya dengan ucapan Maasalamah...semoga kita semua menjadi insan beriman dan bertaqwa..serta Moga segala amal ibadat kita semua diterima Allah S.W.T.....











ALLAHUAKBAR!!!!!

Saturday, June 13, 2009

Short sem

Salam...

Lame nya saya tak update blog ni....

Maklumla dah mula kuliah..Sem Pendek ni saya ambil 2 subjek sahaja..Satu subjek tentang Problem Solving & decision Making Mangement...terasa diri ni macam student Management je..hehe...padahal biotech..subjek yang satu lagi tu...Sc.Communication..Subjek ni takde final exam...sukenye!!!...tapi...takut juga bila sampai masa presantation..dah la 50%...banyak nya...kena pula presant sorang2...ye la..tajuk thesis takkan nak presant ramai2...
Tapi sem ni tak mula buat thesis lagi...cuma kena buat research proposal je dulu...minggu depan baru dapat tajuk..so minggu depan juga la boleh cari maklumat and resarch..Risaunya!!...Lecturer kata..research proposal ni sebagai backbone untuk nak buat thesis nanti...Thesis tu time final year...sem depan la....yea2..dah nak habis degree....tak sabar rasanya nak habis..n nak cari kerja cepat2...Boleh bayar PTPTN n beli kete sendiri..hehe....insyaAllah..amin!!!!

Okay lah...dah tak de idea nak menaip...rasa nak g jalan2 je...tapi tak tau nak g mana.....=)daaa...

Complicated!!!!

Really bored...what am i going to do?


ermmm...kenapa la hidup ni complicated sgt???
Some one told me that "Life always complicated?
Is that true?..Really confuse...


why should I face all this situation?
Why should I?
Why me?
......

I'm confuse....