RSS

Sunday, July 11, 2010

Latihan Industri-semester akhir

Assalamualaikum....ada sesiapa di rumah....Ya ALLAH..rumah ni kosong...sepertinya sudah lama ditinggalkan orang.....acchhhooooommmm!!!!! Alhamdulillah....banyaknya habuk dan sawang...baik saya bersihkan dulu rumah ni (blog ni)....=)....

Lama sungguh saya tak post entri baru kan..rindunya dengan kawan2 semua...Apa khabar kalian semua? harap kalian semua sihat dan semoga sentiasa berada di bawah lembayung ALLAH S.W.T....

Maklumla dah semester akhir...sibuk pula dengan latihan industri....ermmmm.tak sangka dah hampir sebulan lebih saya bekerja di Jabatan Taman Laut Malaysia..lokasinya di Putrajaya....bagi saya..tempat ni tak best sgt...kalau nak di bandingkan dengan FRIM,kepong....Kat JTLM ni takde lab...so tak merasa la saya kerje lab...rasa rindu pula dengan kerja -kerja lab...huhuhu...

Tapi kan..ada hikmah nya juga...saya dapat merasa pergi kerje luar...2 minggu lepas saya outstation ke Pulau Payar, Kedah....sangat best walaupun saya muntah akibat mabuk laut...Tapi bagi saya ni la pengalaman yang tak kan dapat kalau kerja di lab.....permandangan dekat Pulau pun sgt cantik...dapat belajar tentang terumbu karang...kalau nak di ikutkan..kerja saya ni dah jauh terpesong dengan majoring yang saya ambil semasa di UNISEL....kawan2 semua macam pelik...diorg siap tanya lagi "kenapa kau apply kat TAMAN LAUT tu..bukan ke kau majoring PLANT...."...saya jawab dengan semyuman dan "biar la....lagi banyak bidang yang khadijah boleh ceburi nanti"....kan..kan..kan...

ok lah....saya rasa kena berhenti di sini dulu...nak solat n nak kena siap barang n baju untuk g kerja esok...selamat malam...jumpa lagi di lain entri.....

Saturday, April 3, 2010

Hari ke3 pembukaan Tupperware Business Centre (Alam Anggun)

Selamat Malam...

Pejam celik-pejam celik sudah hari ke 3 rupanya Alam Anggun beroperasi..Penat sungguh rupanya kerja...kaki ni dah sakit sangat...rasa macam nak tercabut pun ada....Tapi sakit pun tak kesah...sebab happy sangat ramai customer yang datang membeli barangan Tupperware n ramai yang memberi sokongan..Maklumla banyak product baru dan banyak yang offer..sales pun not bad....hari ni punya sales saja dekat 9k...great!!!!!.

Ramai juga yang sudah tau dimana TBC kami berada bak kata mak "kejap je ni..word will spread around...hopefully ramai lagi yang akan datang membeli disini."...so after this senang la mereka nak membeli lagi...insyaALLAH kami akan memberi servis yang terbaik...Kami mohon maaf kalau servis kami tak mengikut apa yang anda inginkan dari kami...tapi kami akan cuba bagi yang terbaik dari sehari ke sehari...Thanks for support us...
Kaunter depan - tempat mengoder barang

Tupperware display cabinet

Beauty Control & Nature Care Product display cabinet


ok lah...rasanya tak boleh lama di sini..banyak kerja nak siapkan...lagi pun nak kena rehat...insyaALLAH sy akan update blog dari masa ke masa....

Till then...

Presenting ALAM ANGGUN

Salam...How are you today?...actually I dont have much idea to write here...just want to acknowledge you all about New Tupperware Business Outlet in Putrajaya and it just start opening yesterday....to me for the first day of opening, 5K sales is quiet good.....kira ok la kan...kn..kn...

Mom with Uncle Razman (BSM Tupperware HQ)

Nak dijadikan cerita.. almost four years ago my mom apply for Tupperware Business Cemtre (TBC)...she was tahan Mr David Wong (CEO of Tupperware Brands) at one of the conferance  that she attended. And she told Mr David Wong, She want a TBC around our house area or seksyen 7 Shah Alam...(that time my mom already  3 star Director.)..Mr David was told her...she need to rank up her self as 5 star Director and grow their organisation...then we may talk about this...when  she become 5 star..she went to see Mr Lim Bok Choo (SDM Tupperware) for the TBC...Mr Lim Bok Choo and Mr David ask my mom to rank up again to another level...n need to maintain their organisation sales and also need to achived certain target..hurmmm.quiet tough rite?...owhhhh dear..

Kalau sy, dah lama sy frust...tp mak tak pernah putus asa....dia usaha setiap hari tak kenal penat lelah....dia jumpa org explain about marketing plan, about Tupperware product...dan macam2 lagi la....

Hurrmmm...in the first place, my mom was ask for TBC in seksyen 27, or putra heights...but Mr Lim Bok Choo told that, now at area klang valley was freez...cant open any new TBC in klang valley...but he want one TBC in Putrajaya..He ask my mom, weather my mom want TBC in Putrajaya or not....mula2 rasa macam cuak juga...sebabnya jauh, satu lagi kebanyakan downline n director mak duduk kat area shah alam, subang jaya....adoyai..at last she agreed to be listed in 10 person TBC applying.

I think december last year my mom's name was listed in TBC apply...(tak ingat sgt la)..she go through interview by interview...until last three name were listed...that day...Mr Lim Bok Choo was told this three person included my mom.."wait for the called for the final interview."....For sure they cant wait for the next interview...to know who was awarded TBC...day by day..week by week....(tunggu dengan penuh sabar)..kan mak...kan..kan..kan...hehe..

At the end of the year of 2009, my mom's was called by Mr Lim Bok Choo,told her that she might get to go for Final interview with Mr David Wong on 5th January 2010...and when she back home, she was really happy that she was awarded with TBC in putrajaya....kami pun tumpang gembira atas kejayaan mak selama ini...

Sebenarnya busines ni bukan untuk duit semata2..tapi sebagai platform untuk kami berdakwah...for us to potray good attitude, akhlak mulia, the way we communicate with customer, how we service customer, and banyak lagi sebenarnya....dakwah ni sebenarnya tak perlu nak bercakap pun..tak susah pun...kita boleh dakwah org dengan kita sendiri yang buat semua tu....one day people will acknowledge the good thing from us...betul tak?maybe..bila dia balik rumah..dia akan bercerita dengan family dia..staff ALAM ANGGUN tu baik2 la, servis pun pantas, budi bahasa pun lemah lembut..sentiasa senyum...macam-macam lagi la .

Tak susah pun kan..kalau kita nak dakwah org.?..tak payah nak cakap2, suruh2, paksa2...orang tak kan dengar.apatah lagi nak buat...diorang akan pandang sinis n kata "konon baik sangat la or alim sangat la tu sampai nak suruh2 orang solat la" (sbg contoh je nie)..hehehe...

Mak, Ayah..we support both of u..semoga perniagaan ini akan di berkati ALLAH S.W.T....semoga kita semua berada di bawah lembayung NYA....Aminnn!!!






Kaunter Order...Muhammad was busy key in order...n sempat lagi main FB...hahaha...maaf kan kak cik muhammad...Kantoi sudah...






Mak with Cikgu Rusila (next DIQ Alam Anggun)...Muhammad bz key in order cikgu Rusila...Adik sibuk main game kat lappy mak....nyibuk betul budak nie...jgn maraaa dik...(*_^)



    Naheed & Acha at dispencery area / BC Product



Ok lah..I got to sleep now...esok nak kena msuk office lagi......maaf la ye..bahasa campur aduk...hehehe....tgh bersemangat nak bercerita...n motivate my self to upgrade my confidence level, also to improve my english....kalau salah tolong tunjuk kan ea.....mohon maaf kalau ada terkasar bahasa di sini...


Ilalliqa' Maasalamah....Wassalam...

Tuesday, March 30, 2010

Thesis oh thesis...

Salam....lamanya sy tak update blog kan? bersawang dan berhabuk dah blog ni....jap ek..sy nak sapu n bersihkan sawang dulu...hehe...ishkkkk..tepi laa..mcm mn sy nak menyapu....maaf sangat2 sbb lama tak berblog...maklum la pelajar sem akihr...tau je la..bz dengan thesis la, lab report la, presantation , assignment la...dan macam2 lagi la...kira macam org dah berkerjaya pula....mana tak nya..kuar rumah pukul 7.30 pagi...balik kdang2 lewat petang..kalau jalan jam lambat la sampai rumah...huhuhu....penat sgt...

eh...ke lain pula perginya...nak ceritanya pasal thesis sy...dekat sebulan nak sudah kan thesis nie....macam2 masalah timbul..tapi takpe...sy selalu ckp pada diri supaya banyak kan bersabar...kan..kan..kan....sabar tu kn separuh daripada iman....ermmm...tapi kadang2 rasa geram juga dengan supervisor...dia suka bgatau last2 minute apa yang dia nak kami masukkan dalam thesis kami...tension sangat tau.....

Hari ni kami semua di arah untuk hantar complete thesis dekat examiner...tapi nama examiner pun tak keluarkan...ntah pape kan...ishkkkkk...ishkkkk....(sambil geleng kepala)....sy yang tek berapa sihat, tambah pula dengan kaki kanan terseliuh....ku kuatkn juga diri untuk drive pergi ke kampus untuk selesaikan semua kerja berkaitan thesis...sy keluar rumah pukul 3.10 minit...drive ke kedai gambar berhampiaran rumah...dekat situ ada buat printing juga...so sy ditemani adik masuk ke kedai n sy ckp sy nak print....ingtkan murah la....skali dia ckp print color RM 3...n hitam putih RM 0.50 sekeping.....sy terus pandang adik smbil cakap..."mahalnya!!!!".....sy kira2 semua sekali dekat RM 53,50....sy terus buka dompet...cuma ada not RM50 je....aduh..macam mana nie..I just have RM 50..tak cukup nie....ermmmm...apa lagi sy terus cancel yang page tambahan tu....so sy cuma bayar RM37.....mahal nya Ya ALLAH....taubat tak print kat situ dah....masa kat kedai tu...sy tengok jam dah pukul 3.45....sy bgtau adik..."nab pas ni kite terus la ke unisel..kak cik buat bind tape kat unisel je la"...sy betul2 kejar masa..kononnya kena hantar sebelum pukul 5 ptg....

Tadi sy dapat call dari ain (kawan sy), dia ckp,,"katy, td kan kita tanya puan ainil...dia ckp boleh hantar esok..tapi sebelum pukul 8.30 pgi....n nak tau tak puan roshani ckp apa pula?...kenapa kamu tak buat graph correlation n "....(apa ntah) tak ingt pula apa ain ckp tdi...sy mengeluh panjang bila dengar ain mengomel pasal keendak puan...owh..puann..kenapa suka bagitau kami last2 minute macam nie..."ain macm mana ea, khadijah dah hantar tadi ?...teruk la markah khadijah untuk thesis..."...huhuhu..takutnya kena hentam time viva nanti...owh tidakkk....thesis kenapa la kamu muncul dalam hidup ku....betul2 menguji kesabaran diri ini....(T_T)


I'm frustrated with my thesis...sedih sangat....


Sunday, March 21, 2010

Hati





Hati ini sangat sedih......

 
  no one knows and understand accept ALLAH..

"Ya ALLAH, ENGKAU tenangkan la diri ini..agar aku sentiasa berada di bawah lembayung MU....ENGKAU berikan lah aku kekuatan untuk mengahadapi setiap liku-liku hidup ini...ENGKAU permudahkan lah jalan hidup ku.....Amin Ya Rabbal A'lamin...."



Wednesday, February 3, 2010

Janji...

Janji? Promise?

 what is it about huh?

tell me what is Janji? what is promise?...

ya..is that same meaning right...

it just language...which sounds different when we pronounce it..

hurmmmm....dont play fool with me ....im not that stupid...

Kalau janji tu...tunaikan la cepat2....Jangan berjanji kalau tak boleh nak tunaikan...kan...kan..kan....(^_*)

dan jangan pula buat2 lupa atau tak ingat...hahaha....owh dunia....

kenapa la boleh jadi macam nie?....


Allah maha mengetahui...



p/s:kalau ada sesiapa yang berjanji atau berhutang dengan saya....saya minta tunaikan segera n bayar balik segera.....



Tenang Vs Menangis..

Tenang sangat hari ni..

Setiap kali dengar alunan zikir di astro oasis...

pasti manik2 jernih akan mengalir ke pipi...

owh sungguh tenang nya jiwa ini bila menyebut nama2 ALLAH yang Maha  Besar...

Terima kasih ALLAH....

(T_T)....Menangis lah  selalu.....



Tuesday, February 2, 2010

Rindu...



RINDU......

Sick....

Salam..minta maaf banyak2 sebab dah lama tak update blog...bersawang n berhabuk dah blog nie....aaaaccchhhooooomm!!!...kan dah bersin...hehehe....sebenarnya saya tak berapa sihat akhir2 ni...hari ni dah masuk hari ke 3 saya demam + selsema + sakit tekak + resdung yg teruk.....oucchhh...sakitnya muka nie....

Tuhan saja yang tahu betapa sakit n tak selesa nya saya...mungkin ni ALLAH nak bersihkan dosa2 saya...setiap kali saya bersendirian..pasti manik2 jernih akan mengalir ke pipi dengan tak sengaja....owh..mudahnya air mata saya mengalir....kenapa yea macam tu?....kadang2 saya terfikir....mungkin saya dah tak lama kat dunia nie....arghhh..setiap kali perasaan macam tu terlintas...cepat2 saya istighfar....astaghfirullahalazhim.....berkali2 saya ulang....takut la jadi berdosa pula....(T_T)....

ermmmm...sebenarnya saya tak pernah sakit begini lama....biasa kalau demam  sehari je...selsema pun sehari je...telan panadol & vitamin c harini...esok dah baik....tapi kali nie sakit lain macam pula...ni dah second time saya sakit lama2...Tahun 2010 nie betul2 catat record sakit teruk....pelik kan...pelik tetapi benar....awal2 tahun hari tu...lagi teruk dari kali nie nya demam....tak bangun saya dibuatnya...saya kena food poisoning...dekat 10 kali keluar masuk bilik air...mak ckp suspek denggi...owh tidakk...fikiran saya mula berkira2..tak mungkin saya kena denggi....selang beberapa hari...mak cakap lagi..entah2 ada leukimia kot....wawhhh..dengar leukimia...tetiba rasa takut pula....adakah aku akan mati....arggghhh..ni semua andaian....saya kena food poisoning n demam je....apa kaitan dengan leukimia....saya tak mau mati lagi...banyak benda yang saya tak buat lagi....

Astarghafirullahalazhimmmmm.....

ok lah...sampai sini dulu la....tengah menahan sakit sebenarnya....doakan saya cepat sembuh ya....Syukran Katheer semua yang mendoakan diri ini....ilalliqa...maasalamah...

Thursday, January 7, 2010

Kembali....

Ku singkap tirai kenangan
Dalam jiwa kepasrahan
Senandung rindu seolah berlagu
Kembali mengusik hati nan lara... ha...

Cinta yang makin terpendam
Dalam meniti usia
Kini kembali berputik di hati kita
Yang kian di tinggalkan jauh oleh masa
Mungkinkah terulang


Dalam kesamaran
Kita pernah mencari sebuah erti
Pengorbanan suci dan sering itulah
Kita terpedaya...

Kerna jalanan hidup kita berbeza
Penuh onak ranjau yang sering menduga
Bagaikan mimpi-mimpi di kesiangan hari
Melangkah jauh di persada cinta
Cuba bersama terpaksa jua berpisah

Ku ingin engkau kembali
Namun masih ku tak pasti
Masa nan lalu
Mendewasakan diri dari mengulangi
Kesilapan semalam biarkan berlalu



bila hayati lirik ni kan...teringat kenangan lama...tersenyum sambil menangis...biarkan la ia berlalu....(T_T)..
You have to be strong girl.!!..

*Taken from internet source...
 


Wednesday, January 6, 2010

what am i going to write?....

salam...Lamanya saya meninggalkan blog ini....dah bersawang serta berhabuk dah....saya busy sikit akhir2 ni...Alhamdulillah akhirnya sampai juga saya di semester akhir...syukur banyak2 pada ALLAH...

Sebenarnya kan.......

I dont have any idea to write here...my mind stuck with macam2 problem...lepas satu2... I have to face all this problem...ermmmmm....to me..its ok...ini semua ujian serta dugaan ALLAH untuk diri ini...agar diri ini lebih matang bila berfikir dan bertutur...juga mengajar lebih berhati2 dalam apa jua situasi yang perlu diri ini hadapi....betul tak??....ini bermakna ALLAH masih sayangkan saya...saya masih ada ALLAH...

yang penting :
"Hablumminallah Hablumminannas"

Hubungan kita dengan ALLAH serta Hubungan kita dengan manusia perlu dijaga...
maksud hubungan dengan ALLAH..."amal makruf nahi mungkar"..buat apa yang ALLAH suruh...Tinggalkan apa yang ALLAH Larang...

 Be nice to ALLAH, ALLAH will be nice to us..
Percayala!!!

Hubungan kita dengan manusia pula...
sentiasa buat baik pada sesiapa sahaja tak kira umur, pangkat dan darjat
Bersifat amanah, jujur, bertolak ansur dengan sesiapa sahaja..

ok lah....takde idea sebenarnya...semua secara spontan..

Till then..

Hati

Hati..
kau sering dikecewakan
kau sering disakiti
kau menangis tanpa air mata

oh hati...
aku sepi di kala siang dan malam
apakah semua ini akan berakhir
begini...atau
sebaliknya

Hati...
kau harus tabah
kau harus kuat
kau tak kan kalah dek peredaran masa

Hati...
kau tak boleh menangis
kau harus positif...
kau kena terima qada dan qadar ALLAH...

Apkah semua ini dugaan
atau ujian ALLAH terhadap hambanya....

oh hati...
kuat lah engkau...
jangan mudah mengaku kalah...
sentiasalah bersihkan hati wahai Manusia....


................................(T_T).....rasa nak menangis masa menaip....tu semua terlintas secara spontan....saya rindukan kenangan manis dulu....Please help me......i cant stand it anymore...