RSS

Sunday, November 29, 2009

Exam mood Vs Spaghetti Bolognese....

Salam...I just wanna share this picture about Spaghetti Bolognese....cook by me...I cook this yummmmy food actually with exam mood....really tired... standing 4 hours at the stove to make sure the "Kuah bolognese"  betul-betul masak....but I feel satisfied..


Delicious.....yummmmyy...



 First time i cook on my own...without anyone helping me....from start preparation until cook....I do it my self....now...Taddaaa!!!!.. .my Spagghetti Bolognese



already ate for lunch time...just me & my brother.....

berbaloi-baloi....hehe....dah macam iklan celcom blue pla...



Tuesday, November 24, 2009

Home Made Banana Cake

Banan Cake with Chocolate Rice...taaaadaaa..



Still in oven...











 Already bake....but still in loyang....really hot...just come out from oven...
YuMmmmmmmyyyyy.....


 Taaaadaaaa.!!!!....Here you come my home made Banana Cake...


Siapa nak rasa...mai la datang rumah....sedap!!!....we already ate quater of this banana cake...

Jangan Marah haaaa...hehehe



Saturday, November 21, 2009

Suruhlah Anak Bersembahyang

Suruhlah anak-anakmu bersembahyang
Se dari umurnya tujuh tahun
Bimbing mereka lakukan kebaikkan
Hidup dan mati kerana Tuhan

Sembahyang itu tiang agama
Ia mesti dilaksana
Kerana ia Rukun Islam
Tidak boleh diabaikan

Fardhu sembahyang 5 waktu
Tidak boleh ditunda
Siang dan malam
Sudahlah tentu di mana saja kita berada

Anak-anak itu amanah Allah
Didik mereka dengan kasih sayang
Setiap amanah akan ditanya
Bagaimanakah kita menguruskannya

Mereka umpama kain putih
Jangan tersalah mewarnanya
Ingat kembali madah terpilih
Lenturlah buluh dari rebungnya

Awal agama mengenal Allah
Tuhan Yang Maha Pencipta
Dialah Tuhan yang wajib disembah
Dialah Tuhan tempat meminta



Sumber: http://www.liriklagu.com/liriklagu_ei/Huda_SuruhlahAnakB.html

Final Exam......Kejayaan!!!

Cepatnya masa berlalu...sudah hampir ke penghujung tahun2009...pejam celik-pejam celik saya dah masuk tahun akhir...rasa macam baru semalam je daftar untuk semester 1/2009/2010...semester ni agak sibuk juga...dengan thesis, final year project...hmmm..entah la....semuanya terbengkalai...disebabkan lab report, assignment yang tak pernah putus2 saya terima....

Harini...rasa lege sedikit...Alhamdulillah semua lab report, assignment semua sudah siap dan sudah hantar kepada pensyarah....sekarang boleh la saya tumpukan perhatian untuk final exam yang semakin dekat...seminggu je lagi tinggal untuk saya mengulangkaji pelajaran...sempat ke habis semua chapter?....nak raya haji lagi?....macam mana nie?...thesis lagi tak buat?aduuuuhhhh.......

Wahhhh!!!FINAL EXAM????dengar je Final exam...hatiku mula takut, gementar...takut tak dapat jawab dengan baik...takut result teruk...biasa la...tu semua perasaan serta emosi setiap pelajar yang akan menduduki peperiksaan akhir...betul tak???

Sama juga macam adik2 yang menduduki SPM tahun ni...pasti mereka semua akan berasa gementar, takut untuk menjawab kertas peperiksaan...cakap2 juga...tapi ulang kaji matapelajaran jangan pula tak buat...atleast if we read notes, we do revision.and the important thing...jangan berhenti berdoa.mohon ALLAH permudahkan segalanya....insyaALLAH kita boleh jawab soalan dengan baik....tapi cuba fikir...if we just pray without study serta usaha...tak boleh juga jawab...Kejayaan akan diraih atas seberapa banyak kita berusaha dan berdoa pada ALLAH...





Life is Test,

Islam is Best,
Solat is Must,
Akhirat is for the rest,
World is only dust...
If QURAN is in Chest...
Nothing need next...
Obey ALLAH first...
SUCCESS will be next....


p/s: RENUNG-RENUNG KAN kata-kata diatas..

Friday, November 20, 2009

Nikah..

What am i going to wright here actually..

Nikah?siapa yang nikah?

Nak dijadikan cerita...Suddenly today i got an sms from my form 5 classmate..
smsnya berbunyi

"Assalamualaikum khadijah..kita nak minta alamat rumah awk...kita nak anta kad kawen..bulan12 ni kita kawin"...

lepas je baca msg tu...saya mula tertanya-tanya siapakah gerangan yang menghantar sms nie...siapa yang kawin....fikiranku mula berteka-teki.....yang terlintas difikiran saya...adalah Aimi Aqilah (kawan masa diploma)...tp hati saya masih tak puas hati....says terus membalas sms tadi......

"Salam..siapa nie?"

Tak sampai beberapa minit, telefon bimbit ku vibrate.....sms diterima....saya terus membuka inbox message...smsnya berbunyi

"Aina Mardhiyyah"....

Akhirnya teka-teki yang bermain dikotak fikiranku sudah terjawab...wah!!!!...masih ingat lagi Aina dekat saya....sebenarnya kami sudah lama tak berhubung...apatah lagi nak berjumpa...rasanya hampir setahun kami tak berhubng...dengan kawan2 lain jauh sekali...hmmm....mujur la Aina masih ada menyimpan nombor telefon bimbit saya...Betapa happynya saya hari ni...dapat berita my school friend will get married soon...lepas sorang2 kawan2 bertunang...then get married..

I will find my time to go to Aina's wedding ceremony....at first I was shocked...can't believed it.....but when come across my mind...I remembered that ihsan (also my schoolmate) has told me about Aina's engagement last few month...macam mana boleh lupa....aduh..

By the way..."TAHNIAH AINA.....SELAMAT PENGANTIN BARU....semoga bahagia hingga akhir hayat"..( Dedicated to my friend AINA MARDHIYYAH)

huhuhu...sedih pun ada....saya tiba2 rasa hiba...sedih...hatiku mula berkira2...bilakah giliran saya pula.
..Tapi saya tau ALLAH itu adil...mungkin jodoh saya bukan sekarang...jodoh pertemuankan ditangan ALLAH....ALLAH yang tentukan jodoh seseorang....kita perlu berdoa...buat solat istikharah...apa dari ALLAH adalah yang paling terbaik..yang penting jangan berhenti berdoa...mohon yang terbaik untuk diri kita...biarlah jodoh saya...ALLAH yang hantar....insyaALLAH...amin....

Di sini..saya inging berkongsi hadith2 berkaitan dengan nikah....

"Nikah itu adalah sunnahku, maka sesiapa yang benci sunnahku maka sesungguhnya dia bukan dari golonganku..." (Riwayat Ibnu Majah)

Prophet Muhammad (S) said:


"...and he who refuses to accept an invitation to a marriage feast, verily disobeys Allah and His Prophet". (Ahmad & Abu Dawood)













Tuesday, November 17, 2009

Baca lah!

SALAM......

Bagi sahabat2 yang ingin mendirikan rumah tangga...saya syorkan anta semua baca kedua2 buku ini...sy sudah baca "Aku Terima Nikahnya"...Buku ini banyak memberi motivasi serta memceritakan erti sebuah perkahwinan menurut islam..bukan mengikut hawa nafsu...contoh segelintir org...bila tanya sebab kenapa nak kahwin?jawapannya...nak elak dri terjebak dengan maksiat, zina, dan apa sahaja yg hukumnya haram....NO!!!!sepatutnya bukan itu alasan untuk satu2 pasangan untuk mendirikan rumah tangga..setiap insan yang hendak mendirikan rumah tangga perlu fikir tanggung jawab sebagai seorang suami atau isteri. perlu juga fikir family pasangan...maksud berkahwin...bukan berkahwin dengan pasangan kita sahaja...malah kita akan berkahwin dengan seluruh ahli keluaraga pasangan kita....betul kan?...sy rasa tak perlu la saya cerita panjang2 disini...saya harap anta semua dpt membeli dan membaca buku ini...ambil lah semua nasihat yang berguna untuk dijadikan pedoman hidup n untuk mendirikan rumah tangga....

Yang baik itu datangnya dari ALLAH S.W.T...dan yang buruk itu datangnya dari diri sendiri..

Semoga ALLAH memberi petunjuk untuk Hamba MU yang lemah ini....Jadikan lah kami sebaik2 umat manusia di dunia mahupun di Akhirat...Jauhkan lah kami semua dari segala kemungkaran, serta dekatkan lah kami kepada ENGKAU YA ALLAH.....Amin....












Thursday, November 12, 2009

Diriku dalam koma..

Salam...hampir sebulan page ni tdak diupdate...saya m.maaf banyak2 atas tak konsistennya mengupdate blog ini...alasan yang sering diberi..."..terlalu sibuk dengan kuliah, assignment, lab report...tambah lagi dengan thesis serta Final Year Project yang ntah kemana...hmmmmm."DIRIKU DALAM KOMA..."

.....hmmmm...sesibuk mana sekalipun diri ini.. tuntutan  ALLAH tak pernah terabai...Alhamdulillah...semoga ALLAH mempermudah kan segala urusan hidup ini serta menguatkan diri ini untuk terus mentaati DIA...ALLAH la segala2nya dalam hidup hamba2nya yang sentiasa mengingati nya tak kira dalam situasi duka atau pun suka...

Sebagai contoh, segelintir manusia hari ini...ingat ALLAH...bila ditimpa musibah, bila sakit, bila takde arah tujuan....kenapa begitu?.Nauzubillah....tak seharusnya kita sebegitu...sepatutnya...kita senang ke, kaya ke, sihat ke atau pun gembira., sakit, ditimpa musibah....ALLAH mestilah di hati kita...ALLAH sepatutnya berada di RANKING yg PERTAMA.........Jangan sekali2 kita mengabaikan tanggungjawab kita sebagai Hamba ALLAH....Buat la apa yang disusruh..tinggalkan la apa yang dilarang...InsyaALLAH hidup kita akan mendapat barakah ALLAH....amin...!!





p/s: peringatan untuk diri ku dalam koma