RSS

Tuesday, December 30, 2008

My Vacation to Aceh..

Assalamualaikum..




Lama banget aku enggak enter blog ini deh..aku fikir belum telat untuk aku update blog ini memandangkan sudah 4 hari aku pulang ke M'sia..maklumla universitas tempat aku belajarin masih libur..selama libur ini aku kesempatan untuk lewat Aceh bersama famili ku...Hari pertama kami di Aceh, kami menginap di Hotel Oasis..enak dong!!..keesokan harinya famili Pak Bus & Ibu Nur pelawa kami sekeluarga menginap dirumahnya..di sana kami di bawa untuk lewat semua tempat di Aceh..termasuk tempat kesan Tsunami (26 Dis 04)..















Ini adalah sebahagian dari Mesjid Rahmatullah yang tidak di baiki selepas kejadian Tsunami 4 tahun lepas..Mesjid ini terletak di loknga kira-kira 500 meter dari arah laut..semasa kejadian Tsunami, seluruh kawasan sekitar mesjid ini ranap di telan ombak besar Tsunami kecuali Mesjid Rahmatullah satu2nya yang masih tegap berdiri di kawasan itu..cuma sebahagian dari mesjid ini sahaja yang rosak.





Semasa disana, kami di bawa putar-putar sekeliling bandar Aceh..Pak Mualim,Pak Samsuar n Pak Putra yang membawa kami jalan2 menggunakan mobil kepunyaan temannya dan juga siblack (lori kecil) kepunyaan RAYS..Kami juga dibawa lewat ke Universitas Syiah Kuala...tempatnya Pak Putra belajarin..asyik sungguh dong di Aceh!!!...kayaknya persis kampungku di Kota Bharu kelantan..kami juga di bawa oleh Ibu Nur ke pasar aceh untuk belanja2...emak enggak ketinggalan membeli baju2 batik aceh..gitu juga aku..hehe...Disana, semua nya murah2 barangannya..


Hari Ketiga dan seterusnya kami menginap di Rumah Anak Yatim Sapura (RAYS)..kami disambut dengan meriah sekali..anak2 yatim sapura begitu asyik sekali dengan kehadiran keluarga Pak Heri & Ibu huda..meraka layan kami baik sekali walaupun mereka sedang sibuk dengan ujian sekolah mereka..anak2 yatim sapura ini terdiri dari SD (sekolah dasar).SMP (sekolah menengah pertama) n SMA (sekolah menengah atas).dan ada juga seorang dua yang sudah diperingkat universitas...kalu di M'sia SD itu dibilangnya Sekolah rendah...SMP pula Sekolah menengah tingkatan 1 hingga 3 & SMA terdiri dari pelajar umurnya 16 sampai 18...
Sepanjang kami di RAYS adik2 ku..telah membuat beberapa aktivitas untuk anak2 yatim sapura...mereka diberi sedikit cenderahati kapan mereka menjawab soalan2 yang disoal..begitu asyik sekali mereka deh!!!....terutama sekali Mutia, Maisarah, Yanti, Tuti dan anak2 lain...mereka seperti teruja pabila kami menyentuh serta membelai mereka...
(kak cik kangan sama kamu adik2 di RAYS!!...Kapan agaknya kak cik bisa ketemu kamu semua lagi dong...)
Mak juga enggak ketinggalan mengajarin anak2 RAYS yg umurnya di peringkat SMP serta SMA membuat kuih Karipap..seronok sekali melihat mereka berebut2 untuk mencuba membuat karipap..seorng demi seorang mencuba..akhirnya mereka semua udah mahir..Alhamdulillallah...syukur banget...mereka semua mudah pelajrin sesuatu yang enggak bisa mereka lakuin sebelum ini...Kami dapat melihat dari air muka setiap anak RAYS ini gembira sekali mereka...terutama Rahmatillah, Marliana, Cut Zaharah, Yusnida dan ramai lagi...
Maaf deh adik2, Kak cik enggak berapa ingat nama2 kalian...
Wah!!!...asyik sungguh mereka ya dengan kehadiran keluarga Pak Heri & Ibu Huda..InsyaAllah, kalau diizinkan Allah,..kita semua bisa ketemu lagi di lain masa...Kak cik Kangen sangat sama adik2 di RAYS...Semoga kita bisa ketemu lagi deh...doain Kak cik selalu ya....I LOVE YOU ALL anak2 yatim (cewek) sapura....see you again later...Kak cik minta diri dulu deh...udah capek...Mau tidur dulu ya...Daa Daa....





2 comments:

syahrul said...

alhamdulillah, bertambah lagi satu sahabat dari malaysia yang berkunjung ke kampung halaman saya, terima kasih ya :)

oya perkenalkan nama saya syahrul, saya asalnya dari banda aceh. Dania sudah ke aceh, saya juga skr lagi di malaysia, bertukar kita hehe

saya beserta teman2 dari aceh lainnya sekarang sedang mengikuti program belajar bahasa jerman di GMI bangi untuk persiapan beasiswa, baru 3 minggu disini masih belum terlalu mengerti jalan2 disini

oya keep contact ya soalnya saya belum punya kawan orang malay disini hiks2..
kalau punya YM add saya ya: roel_en_roel
ini blog saya: http://syahrul.net

tengkiyu...

Dania Tasnim said...

salam...terima kasih deh atas comment anda...dania itu bukan nma sebenar saya..nama dlm blog ini sahaja...neway nice to know u...n macam mana anda tahu tntg blog saya ini?