RSS

Wednesday, April 1, 2009

Dakwah

Salam...lamanya saya tak update blog nie...saya minta maaf yang banyak...memandangkan saya busy sangat semester nie...this month pun busy sangat..3 minggu lagi dah nak final exam...tapi sylibus masih tak habis lagi.next week and the following week pula ada second test and presantation.Rasa penat sangat...kena ulang alik dari rumah ke kampus.almost everyday..need to drive on my own.drive nie bukan boleh main2..kena bagi sepenuh cocentration.but i really enjoy driving.cuma penat sangat la..balik rumah kena study pula n siapkan assignment, lab report pula..ermm...tu la namanya student universiti.kadang2 tu nak study pun jadi malas sebab badan dah terlampau penat.fikiran pun asyik fikir bantal n nak tidur je..hehehe..
Oh ya...cakap pasal dakwah..tak semestinya kita kena cakap dekat orang suruh dia solat, puasa, tutup aurat, or apa2 la yang perbuatan yang membawa ke arah kebaikan..kita boleh berdakwah dengan hanya menonjolkan segala gerak geri, perbuatan (baik) kita kepada sesiapa sahaja.insyaAllah orang yang melihat kita dengan sendirinya akan perlahan2 berubah menjadi insan yang lebih baik dari hari sebelumnya..cara perbualan mereka sesama teman juga boleh didakwah melalui cara kita sendiri bersembang dengan mereka..dalam family saya, cukup pantang kalau mak atau ayah terdengar anak2nya menggunakan "aku & kau" semasa berbual bersama rakan2 sekolah atau sebaya..bagi kami "aku & kau" tu adalah kasar dan tak sedap didengar..kami adik beradik dari kecil lagi sudah terdidik tidak menggunakan "aku & kau"..setiap kali kami berbual bersama rakan2..kami akan guna "saya, awak, kita" atau lebih baik lagi kami bahasakan nama sendiri degan rakan2..contohnya (perbualan saya dengan kawan di YM):

Khadijah: Salam Yana.
Khadijah: Apa khabar?
Liyana: Salam Khadijah.
Liyana: Yana sihat..Khadijah?
Khadijah: Alhamdulillah Khadijah sehat..
Kawan2 saya di universiti yang biasa guna "aku & kau" bila bersembang dengan rakan mereka, mereka akan automatik bahasakan nama..saya tak pernah suruh pun mereka berbuat begitu. Meraka sendiri yang akan berbuat demikan bila berbual dengan saya..Dari sini kita dapat melihat kan cara berdakwah yang mudah..Dalam pada kita berdakwah kepada rakan sekeliling kita baik islam atau pun bukan islam, sebenarnya kita sendiri sedang berdakwah kepada diri sendiri..banyak lagi contoh2 yang baik yang kita boleh berdakwah kepada umat islam and also non muslim..like chinese, indian, or cristian..cara kita berpakaian menutup aurat juga boleh membuat mereka tertarik untuk berubah..kalau nak berubah secara mendadak tu..memang agak payah juga la..atleats berubah sikit2 pun jadi la dulu..contoh..mereka yang gemar berpakaian ketat mula berjinak2 dengan pakaian2 longgar..seperti baju kurung, blaus yang tak menunjukan shape badan..
Saya rasa saya kena stop kat sini dulu la...I need to solat isyak dulu.dah lewat nie..lepas nie nak kena study pula untuk second test and final exam..I hope I can update lagi blog pasal dakwah..Doakan saya semoga bisa menjawab semua soalan test n exam dengan mudah n lancar..Semoga Allah memberkati ilmu yang kita semua pelajari...Amin!!...
InsyaAllah kita bertemu lagi di lain post.....Wassalam

0 comments: