RSS

Friday, May 8, 2009

Birthday Mak...

Salam...lamenya saya tak update blog...saya minta maaf yang tak terhingga...akhir2 ni jadual harian saya agak sibuk sikit..bulan 4 hari tu, saya busy dengan test & final exam..habis je exam..saya bantu mak jaga kiosk recruiting roadshow Tupperware selama 3 hari bermula 28hb-30hb april.So sepanjang bulan 5 ni saya cuti...boleh la saya bantu2 mak kat rumah..saya la yang jadi tukang masak...seronok tau memasak nie...oh ya semalam tanggal 7hb mei, merupakan hari jadi mak saya.saya dan adik2 sudah merancang 2 hari awal nak buat suprise birthday party untuk mak..Saya dan adik2 perempuan share duit beli kan kad birthday & mother's day n hadiah untuk mak..adik lelaki pula order kek coklat dengan cik nie (my auntie)..sedap...kami start kemas rumah n masak lepas mak keluar ke Tupperware Office & ke KLIA (Jemput ayah balik dr Miri)..Saya masak simple je..nasi goreng cili api, goreng sosej & goreng telur mata kerbau..Saya sebagai kakak yang besar saya mengagihkan tugas2 kepada adik2..Jam di dinding menunjukkan pukul 8 malam..makanan semua siap terhidang atas meja..rumah kami gelapkan..8.30 kami semua get ready di tempat2 yang saya dah bagitau dekat adik2..hati kami berdebar2 campur excited..Tepat pukul 8.45 kami dengar deruman enjin kereta masuk ke halaman rumah...adik saya zainab cakap."kak cik mak dah sampai...cepat la.."..saya pula jawab.."sekejap la..kak cik nak nyalakan api dekat lilin atas kek ni....adek jaga pintu tau.jangan bagi mak buka lagi"...bila kami semua sudah ready, baru la adek safiya buka pintu untuk mak...n kami semua jerit "SUPPRISE"...& kami termasuk ayah menyanyikan lagu Happy Birthday untuk mak..mak pun meniup lilin tu..Raut wajah mak..gembira sangat dan nampak terkejut..mak tak pernah aspect semua tu dari kami anak2nya..lagi pun ini pertama kali saya dan adik2 rancang semua ini untuk happykan mak..mana la tau kan..satu hari nanti, saya pergi dulu sebelum mak..kita mana tau umur kita panjang mana..tak semestinya kita tua baru mati...umur macam saya ni pun boleh mati bila2 masa aje..semua tu Allah yang tentukan..Tapi semalam..saya happy sangat2 dapat happykan mak, ayah serta adik2..maybe ini yang pertama & terakhir untuk mak..Tapi..kalau boleh biar la Allah panjangkan umur saya lagi...berbalik kepada birthday suprise untuk mak..lepas je kami suprise kan mak..kami sekeluarga menjamu selera sambil sembang2, ayah cerita tentang kerja dia di Miri, mak pula, excited sangat2 nak cerita & kongsi ilmu yang mak dapat dari 3 hari seminar Tupperware, adik2 senyap aja mendengar mak & ayah bercerita..Mak betul2 excited lepas dia pulang dari seminar, excited nak besarkan group Tupperware dia & nak dapatkan TBC (Tupperware Business Center)..Mak, kami semua mendoakan kejayaan mak dalam business ni..Semoga impian mak untuk memilki TBC akan tercapai satu hari nanti..InsyaAllah.Amin!!!..
Ok lah..saya rasa setakat ini dulu la..InsyaAllah saya akan selalu jenguk ruangan blog ini untuk update2 apa2 yang terbaru..Doakan saya sehat ye...Maasalamah..

0 comments: